Start   
 Nyheter    Uppfödningen     Katterna    Kattungar      Ragdoll      Kontakt     Vår hund         Länkar


RAGDOLL

EMS-kod: RAG Kategori II

Ragdoll är en tystlåten och lugn katt, därför är den en perfekt innekatt. Den anpassar sig lätt till både familjemedlemmar och andra djur. Den har en tendens att fullständigt slappna av när man lyfter den och detta har gett den namnet Ragdoll (eng: trasdocka). Att den beskrivs som lugn betyder dock inte att den inte uppskattar lek och bus, men lekarna blir oftast lite av det lugnare slaget. Ragdolls brukar heller inte vara så bra på att hoppa högt utan är mer markbundna än många andra raser. De gillar däremot som alla katter att ligga högt och spana men kan behöva lite möjligheter att ta sig upp stegvis.

Ragdollen är en nyfiken och sällskaplig katt och möter gärna besökare i dörren. Den följer gärna med sin familj runt i bostaden för att alltid vara nära och med där något händer.

Den är stor och kraftig med lång muskulös kropp, kraftig nacke, medelhöga ben och runda tassar med tofsar. Svansen är buskig. Ragdollen rör sig på ett lite speciellt sätt, den har en vaggande gångstil vilket förmodligen beror på att den går brett isär med bakbenen. En del Ragdolls sover på rygg med både bak- frambenen brett isär. Rasen växer länge och ryckvis. Fullt färdig är den sällan före 3 års ålder, på slutet är det mest huvud och nacke som blir bredare, speciellt på hanarna. En färdigvuxen Ragdollhona väger 3,5 – 5 kg och en hane 6-8 kg.

Huvudet är brett och mjukt kilformat. Platt upptill, mellan öronen, med en rundad panna, runda välutvecklade kinder och rak nos med mjuk inbuktning vid basen. De stora ovala ögonen är blå och öronen, som är placerade brett isär, är lätt framåttippade och medelstora med rundade toppar.

Pälsen, som är medellång till lång och silkig, ligger tätt mot kroppen och "skiktar" sig något när katten rör sig. Pälsen ska kännas sval vid beröring. Den saknar underull, vilket gör att den inte tovar sig så lätt.

För en full beskrivning och Rasstandard hänvisar jag till www.ragdollklubben.se På deras hemsida finns väldigt mycket bra information om allt som en Ragdollägare kan behöva veta.


RAGDOLL – historia och ursprung

Rasen grundades i Riverside, Kalifornien, USA på 60-talet av Ann Baker, som födde upp Perser och Balines under stamnamnet Raggedy Ann. Rasens urmoder var en vit långhårig katt som hette Josephine, som ägdes av Ann Bakers granne Mrs Pennel.

Ann brukade låna en svart perserliknande hane som var en av Josephines ungar. Hanen hette Blackie. Vid ett av besöken för att låna Blackie fick Baker syn på hans halvbror Daddy Warbucks. Han såg ut som det vi idag kallar mitted med bläs och hade blå ögon. Ingen vet säkert vem hans pappa var. Baker blev mycket förtjust i Daddy Warbucks utseende och temperament och bestämde sig för att föda upp katter som var som honom. Ann Baker har själv kallat Daddy Warbucks för "den äkta Ragdoll-lookens fader".

Ann Baker bestämde sig för att para Daddy Warbucks tillbaka på Josephine. Resultatet blev Fugianna som var en brun mitted hona. Från den honan härstammar en linje Ragdolls som kallas ”lightside”.

Josephine parades även med hanen Blackie, som alltså enligt vissa källor ska ha varit en perserliknande katt och som själv var son till Josephine. Andra källor menar att han ska ha varit en brun burma, som Mrs Baker valde att para in för att undvika mer inavel. Med honom fick i alla fall Josephine honan Buckwheat, en brun colorpoint., som parades med Daddy Warbucks och de fick Kyoto, en brun mitted hane, och Tiki, en choklad colorpoint hona. Denna Tiki är urmoder till den linje man kallar "darkside". Alla dessa katter finns registrerade under Ann Bakers stamnamn Raggedy Ann.

Mrs Baker började sälja sina katter som hon kallade för Ragdolls. Hon höll sina köpare i ett fast grepp och förbjöd dem att para sina katter utan en ”licens” där man förband sig att följa hennes regler till punkt och pricka.

1969 köpte Denny Dayton ett avelspar av Ann Baker, Buddy och Rosie. Han blev väldigt förtjust i rasen och registrerade stamnamnet Blossom-Time, ett namn som finns i nästan samtliga Ragdolls stamtavlor idag.

Efter några år tröttnade Dayton och flera andra uppfödare på Bakers ”diktatoriska” sätt att bestämma över allas avel, och efter flera tvister i både domstol och media så bröt de sig ut och började avla på det sätt som man gör med alla andra raser. Därefter har Ragdollen spridits världen över.

Denny Dayton startade 1975 The Ragdoll Society som 1978 blev Ragdoll Fanciers Club (RCF) vilken hade som mål att få rasen godkänd i olika amerikanska kattsportförbund. Han började också skriva på det stora stamträd som alla Ragdolls ska kunna spåras tillbaka till för att kallas "äkta".

Arbetet gav resultat, nästan alla amerikanska förbund godkände rasen. Första förbundet var NCFA år 1969 och 1993 godkände det sista men största och viktigaste förbundet, CFA, rasen Ragdoll.

Till Sverige kom den första Ragdollen från England i oktober 1991, Such Fun Misty Knight, importerad av Maria Staaf.

Idag är Ragdoll en av Sveriges största och snabbast växande raser. 1993 registrerades 3 Ragdoll i SVERAK, 2003 var den uppe i 710 st. År 2008 och 2009 har Ragdoll varit den snabbast växande rasen i Sverige. Förra året 2012 registrerades 1939 st i SVERAK, vilket är nästan 1000 fler än av rasen Norsk Skogskatt som kom på andra plats med 954 registreringar.

Site made by Caroline WebDesign